Patrimoni Cultural Nucli Urbà (Sant Maure)
És el nucli creat a partir del 1950 a la vessant montbuienca del riu Anoia a partir d’una important arribada d’immigrants procedents d’altres zones de l’Estat espanyol i també d’un creixement urbanístic molt ràpid (entre 1950 i 1975). Des del 1982 l’Ajuntament està ubicat al Nucli Urbà, que té el 90 per cent del total de la població de Montbui.
Hi destaquen:
La Vinícola: El conjunt de La Vinícola és seu de l’Ajuntament (inaugurat el 15 de febrer de 1992) i el Centre Cívic i Cultural (estrenat el 23 de novembre de 1998).
La Vinícola, antiga destil.leria d’estil modernista, consta de vàries naus d’estil modernista en les quals el totxo vist fa d’element constructiu i decoratiu alhora. El conjunt arquitectònic de La Vinícola és fruit de diferents fases constructives, la més antiga de les quals dataria de l’any 1095. Va començar essent una adoberia, però els anys cap al 1920 s’ampliarien les construccions amb la finalitat d’instal•lar-hi una destil•leria d’alcohols, licors i magatzems de vins. En aquest moment es va crear la Societat La Vinícola S.A., que va donar nom a tot el complex. L’última nau que es va construir, l’any 1940, és la que es troba paral.lela a la carretera i que va ser adecuada durant els anys 1.991 i 1.992 com a seu de l’Ajuntament montbuienc. En la rehabilitació de l’edifici es va respectar al màxim l’estructura primitiva, tot adequant-la a la funcionalitat exigida. La nova portalada i el balcó són els elements més visibles d’aquesta nova adequació. Cal destacar la importància de tot el conjunt arquitectònic, entre la carretera de Valls i el Parc Central. A remarcar també les tasques de millora de la xemeneia del complexe, també d’estil modernista, i restaurada l’any 1992.
Església Parroquial de Sant Maure. L’església, ubicada al carrer de Can Passanals, va ser aixecada l'any 1966 fruit de les necessitats de les persones que es van assentar al nou barri crescut vora el riu Anoia a la dècada dels 1950 i 1960. El temple té planta de creu llatina i cimbori al creuer, a l’estil de les esglésies medievals.
Muntanya del Pi-Mirador: Escaient mirador del Nucli Urbà de Sant Maure, Igualada i el riu Anoia. En aquesta muntanya es va construir l’any 1.837 una torre fortificada (Fort del Pi) per a la defensa d’Igualada durant les guerres carlines. Tenia forma circular, estava coronada de troneres i estava dotada d’artilleria. Actualment està enderrocada.
Escultura “Cap del Bou de Montbui”: Conjunt format pel perfil d'un cap de bou amb l'interior buit sobre el qual recauen unes banyes molt pronunciades. Reprodueix el perfil del bou que forma part de l'escut de Montbui, i simbolitza la vinculació del municipi amb els seu orígen etimològic, vinculat amb la llegenda del bou. Realitzat en ferro colat per l’escultura igualadina Teresa Riba, es recolza sobre un basament quadrangular de pedra. L'escultura es situa sobre la rotonda que dóna accés al barri de Vista Alegre.
Escultura “L’Encisadora”. Aquesta escultura, ubicada al Passeig Almeria, va ser creada per Manel Vidal l’any 2006. És una creació feta amb fang, contramotlle amb silicona, motlle en guix i acabat en bronze. Representa la bellesa en forma de dona.
Escultura monumental "El Bou de Montbui": Conjunt format per l'escultura d'un bou fet en fibra de vidre i acabat metal•litzat, de 3 metres d'alçada i 4 metres d'amplada, que s'aixeca sobre una base que és un casquet revestit en xapa d'un metre d'alçada. Totes dues peces tenen una estructura de tub de ferro imprimat. Quatre blocs de ciment sostenen el pes del conjunt. L'escultura es situa al mig del Boulevard montbuienc. Va ser realitzada per l’escultor Manel Vidal l’any 2007.