La situació epidemiològica de Catalunya obliga a adoptar mesures especials de contenció de l’activitat laboral i social i en matèria de salut pública per aturar la transmissió del virus de la COVID-19 i protegir la salut de la població del territori.
Tota la informació sobre el confinament nocturn i les seves excepcions AQUÍ
Descarregueu-vos el certificat autoresponsable de desplaçament clicant AQUÍ
Aquestes mesures s’apliquen a tot Catalunya:
Cura de persones grans, menors d’edat, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables per motius inajornables (incloent-hi els desplaçaments per necessitats de persones amb trastorns de la conducta, discapacitat o malaltia que requereixin activitat a l’exterior pel seu benestar emocional o de salut amb el corresponent certificat professional).
Actuació urgent davant d’òrgans judicials.
Retorn al lloc de residència habitual en cas de viatge.
Cura d’animals de companyia el temps imprescindible (de les 4 a les 6 hores AM) , amb desplaçament individual proper al domicili.
Altres causes de força major o altra situació de necessitat justificada.
Horari màxim d’obertura al públic:
Serveis, comerç minorista i restauració, inclosa la prestació de serveis a domicili: 21 hores
Espais públics a les 21 hores, inclosos els espectacles públics, activitats recreatives i esportives autoritzades.
Les activitats culturals podran finalitzar a les 22 h i es permetrà el retorn dels assistents entre les 22 i les 23 hores.
La limitació horària no afecta els serveis essencials i d’urgència: sanitaris, sociosanitaris, farmàcies, combustibles, emergències i actuacions judicials.
Porteu el certificat de declaració autoresponsable o qualsevol altre document acreditatiu (mèdic, d’empresa...) que justifiqui el desplaçament per presentar-lo en els controls policials.
Mobilitat:
Es recomana limitar els desplaçaments fora del domicili i la circulació per la via pública, respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva.
Es recomana mantenir les “bombolles de convivència” o la “bombolla ampliada”. Bombolla de convivència: persones amb qui convivim. Bombolla ampliada: persones amb qui convivim + persones amb qui ens relacionem (escola, feina...)
Reunions i trobades (familiars i de caràcter social):
Es prohibeixen les trobades i reunions de més de 6 persones, llevat que pertanyin a la “bombolla de convivència”, tant en l'àmbit privat com en el públic.
A les trobades i reunions, es recomana mantenir la bombolla ampliada.
En les reunions de fins a 6 persones en espais públics no es permet consumir aliments ni begudes.
No es consideren incloses en aquesta prohibició, sempre que compleixin les indicacions de seguretat aprovades pel PROCICAT:
- Les activitats laborals
- Les activitats docents
- Les activitats de lleure infantil i juvenil (incloses les extraescolars)
- Les activitats d’intervenció socioeducativa (serveis d’intervenció socioeducativa i centres oberts)
- Les activitats de culte i els actes religiosos
- Els mitjans de transport públic
- El transport escolar
- Les activitats culturals, d’arts escèniques i musicals, cinema i exposicions
- Les activitats esportives
- L’obertura de biblioteques, arxius, museus i monuments
Activitat comercial:
Es permet l’obertura d’establiments i locals comercials minoristes amb un 30% de l’aforament total, excepte els establiments minoristes d’alimentació, begudes, productes higiènics, altres productes de primera necessitat, farmàcies, ortopèdies, òptiques i centres de veterinària, que han de reduir al 50% l’aforament total.
S’ha de garantir una distància mínima d’1,5 metres entre clients (si no és possible, es permet la permanència d’un client).
Els establiments i locals comercials minoristes de més de 400 m2 de superfície útil d'exposició i venda han de disposar de sistemes de control de l’accés i de l’aforament en temps real.
Els centres comercials han de controlar l’accés per garantir un aforament del 30%, també en els espais comuns i de pas.
Es restringeix l’accés i l’ús de les zones recreatives, com ara zones infantils, ludoteques o àrees de descans.
L’accés als emprovadors es redueix a una persona per cabina com a màxim.
Els mercats no sedentaris han de reduir al 30% la capacitat d’aforament.
Es poden establir sistemes de recollida al local de forma esglaonada per evitar aglomeracions i també sistemes de repartiment a domicili.
No es permet l’obertura de les empreses que ofereixen serveis que impliquen contacte personal proper, excepte serveis essencials, sanitaris o sociosanitaris. Es prohibeixen específicament els serveis de tractament de bellesa, excepte els de perruqueria.
Se suspenen les fires comercials.
Les botigues de conveniència (comerços de 24 hores), els establiments comercials annexos a les gasolineres i els establiments de menys de 300 m2 de superfície de venda, i tots els establiments comercials ubicats en municipis turístics no poden romandre oberts ni portar a terme cap activitat de venda entre les 21.00 hores i les 07.00 hores.
Actes religiosos i cerimònies civils:
(casaments, cerimònies fúnebres)
Assistència limitada al 50% de l’aforament.
Activitats culturals, d’espectacles públics i recreatives:
Aforament no superior al 50% de la capacitat màxima, amb seients preassignats i registre de dades de contacte. Horari de tancament a les 23.00 h.
Se suspèn l’obertura al públic dels parcs i fires d’atraccions, inclosa qualsevol estructura no permanent desmuntable. Es prohibeix l’obertura d’establiments d’activitats lúdiques infantils privades en espais.
Parcs i jardins/Àrees de jocs
Els parcs i jardins de titularitat pública i les àrees de joc infantils poden estar oberts fins a les 20.00 h.
Les festes majors queden suspeses.
Activitats de caire comunitari
Se suspenen les activitats presencials en equipaments com centres cívics i d’altres de caràcter comunitari (tallers, xerrades, cursos o altres de similars), llevat que es facin per mitjans telemàtics.
Resten exclosos d’aquesta suspensió els programes i activitats d'intervenció socioeducativa, de lleure educatiu i d'educació en el lleure d'infants i adolescents; i els programes de suport juvenil, i altres activitats d'intervenció social i personals, com menjadors de caràcter social, perruqueria o podologia.
Activitat esportiva:
Es poden utilitzar les instal·lacions i els equipaments esportius de caràcter lúdic amb control d’accés, sense superar el 50% de l’aforament.
S’ajornen totes les competicions esportives previstes, excepte les oficials d’àmbit estatal, internacional i professionals.
Es prohibeix l’ús d’aquells equipaments esportius que no estiguin supervisats.
Activitats d'hoteleria i restauració:
Se suspenen les activitats de restauració, incloses les àrees de servei d'autopistes i carreteres. Resten exclosos d’aquesta supensió els restaurants d’hotels i altres allotjaments turístics per a l'ús dels clients; els serveis de restauració de centres sanitaris, sociosanitaris i socials, i els menjadors escolars, de centres de treball, de formació i de caràcter social.
Es permet el lliurament a domicili o la recollida a l’establiment amb cita prèvia.
Als espais comuns delsestabliments hotelers i altres establiments turísticsl'aforament s'ha de limitar al 50%.
Activitats laborals i professionals:
S’ha de prioritzar el treball a distància i reforçar el control dels espais comuns.
S’han d’adoptar mesures organitzatives en les condicions de treball i mesures de neteja i desinfecció.
Se suspèn la celebració de congressos i convencions.
Activitat educativa:
En l’àmbit de les universitats catalanes, tota la docència teòrica presencial ha de passar a format virtual.
Es mantenen les activitats docents, activitats de lleure infantil i juvenil (incloses les extraescolars) i activitats d’intervenció socioeducativa (serveis d’intervenció socioeducativa i centres oberts), inclòs el transport escolar.
Transport públic:
El transport públic ha de mantenir l’oferta al 100% encara que hi hagi una disminució de passatgers. Només es poden produir restriccions en horari nocturn.
Els usuaris no poden fer activitats que comportin treure’s la mascareta, per exemple per menjar.
Activitats relacionades amb el joc:
Se suspèn l’obertura al públic d’activitats de salons de jocs, casinos i sales de bingo.