Dilluns es va posar en funcionament el mòdul de reforç a l’atenció primària que s’ha instal·lat al costat del CAP Montbui. Aquest mòdul va acollir aquest dimarts, entre les 15 i les 17 hores, un cribatge massiu amb automostra nasal. Aquest mateix cribatge s’ha realitzat aquest dijous de 10 a 13 hores.
Les proves del cribatge s’adrecen a persones de menys de 70 anys assimptomàtiques, que no hagin passat la COVID-19 en els darrers 3 mesos i que no hagin completat la pauta de vacunació. Els resultats es coneixen en 24/72 hores a través de la La Meva Salut. Per donar-se d’alta cal entrar a la següent adreça (lamevasalut.gencat.cat/alta).
Les persones que hi participen recullen l’estoig d’automostra. En el moment de la recollida del estoig, un gestor COVID s'encarrega de registrar les dades dels participants per fer-ne el seguiment. La prova es pot fer en el mateix moment o emportar-se-la a casa i lliurar-la posteriorment al mateix punt de recollida en un temps màxim de 30 minuts des de la recollida de la mostra. El material lliurat per a l'automostra conté una bossa amb tancament hermètic "zip", un escovilló, un tub on s'haurà de dipositar la mostra, una tovalloleta desinfectant i dues etiquetes.
Com es fa l’automostra nasal
El procediment és senzill i cal seguir els passos detallats al propi estoig. Un cop rentades les mans i oberta la bossa, s'introdueix l'escovilló uns 2 centímetres per la primera fossa nasal, es gira dins del nas fregant-lo contra les parets durant 5 segons i es retira suaument. Amb el mateix escovilló, s'ha de repetir aquest procediment amb l'altra fossa nasal. Un cop finalitzat, s'introdueix al tub, es tapa i es guarda a la bossa amb tancament per ser retornar al punt de recollida. Cal també col·locar correctament les etiquetes amb codis de barra incloses en el lot d'automostra. El laboratori del Banc de Sang i de Teixits analitzarà les mostres rebudes. Les persones que hagin participat en el cribratge podran consultar el resultat de la PCR a La Meva Salut entre 48 i 72 hores des de la seva recollida. Si el resultat és positiu, se'ls contactarà des del Servei de Vigilància Epidemiològica per fer l'estudi de contactes i dictar l'aïllament pertinent.
El mòdul de reforç al CAP es va instal·lar durant les darreres setmanes, i permet separar circuits de pacients específics, i guanyar espais molt necessaris per treballar amb major seguretat, tant per als pacients com per als treballadors i treballadores del centre. El mòdul de suport al CAP montbuienc és un dels cinc que han entrat en funcionament durant els darrers mesos a la Regió Sanitària de la Catalunya Central. A nivell de tot Catalunya, es posaran fins a 120 mòduls complementaris.