Durant aquests mesos l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui està treballant en l’elaboració del Pla de Participació Ciutadana, un instrument fonamental per fomentar la participació en el municipi, amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona.
Personal tècnic de la cooperativa Raons Públiques està implementant el projecte, que va començar ara fa unes setmanes amb una enquesta ciutadana per conèixer com volen participar els veïns i veïnes de Montbui.
L’enquesta, realitzada entre els dies 25 de setembre i 9 d’octubre tant en format telemàtic com presencial, va rebre un centenar d’aportacions, majoritàriament de veïns i veïnes residents a Santa Margarida de Montbui. El grup d’edat que més va respondre l’enquesta va ser el de persones de 40 a 59 anys,
Algunes de les dades extretes de l’enquesta remarquen que els veïns i les veïnes de Montbui estan especialment interessats a dir la seva en matèria de pressupostos i inversions. També pel que fa a intervencions sobre l’espai públic, i en àmbits de salut, convivència, educació i acció social, entre d’altres.
Majoritàriament, les persones participants en l’enquesta només volen opinar sobre els temes del seu interès (34 %). Un 22 % de les persones que van participar en l’enquesta vol estar informat de l’actualitat municipal tot i no tenir gaire disponibilitat per participar.
Un 18 % de les persones col·laboraria puntualment en projectes, i un 14 % de la població enquestada estaria disposada a obrir un procés de debat més profund. Un 13 % no vol implicar-se i únicament un 7 % assumiria responsabilitats com la gestió conjunta d’un equipament amb l’Ajuntament.
La majoria de participants en l’enquesta ciutadania (55 %) afirmen no haver participat en cap espai o acció participativa de les que s’han realitzat durant els últims anys. Entre les persones que sí que afirmen haver participat, sobresurten els que van col·laborar en els diferents processos de pressupostos participatius, en la definició de la nova imatge corporativa municipal, els que col·laboren de forma voluntària amb “Viu la festa” o els que participen en assemblees veïnals.
Pel que fa a les preferències de la ciutadania sobre com volen rebre la informació de les accions participatives, les xarxes socials (44 %) i el correu electrònic (24 %) són els mitjans clarament preferits pels veïns i veïnes.
També es va demanar a la ciutadania quant de temps estarien disposats a dedicar a la participació en algun espai. La resposta més repetida va ser la dels veïns i veïnes que podrien dedicar dues hores al mes per poder participar en una reunió (34 %). La següent opció més votada va ser “cinc minuts a la setmana per llegir, respondre a consultes o votar propostes” (21 %). L’opció “entre sis i vuit hores al mes per impulsar un procés i fer-ne seguiment” va ser seleccionada per un 13 % de les persones participants en l’enquesta.
L'equip redactor del Pla de Participació Ciutadana continuarà durant les pròximes setmanes realitzant diferents accions de sensibilització i de potenciació de les eines participatives, com ara el portal montbuienc que canalitza les polítiques de participació, i que trobareu a l’adreça https://participa311-montbui.diba.cat/
També està previst que durant els pròxims mesos l’Ajuntament montbuienc procedeixi a l’aprovació del reglament de Participació Ciutadana, la base jurídica necessària per regular la creació i el funcionament dels diferents òrgans vehiculadors de la participació en el municipi.