El gran incendi forestal que va calcinar 1657 hectàrees a l’Anoia i la Conca de Barberà, majoritàriament dels termes municipals de Bellprat (més de 1000 hectàrees), Sant Martí de Tous (234) i Santa Maria de Miralles (233), Les Piles (70), Santa Coloma de Queralt (48) i Pontils (1’7) va acabar sent estabilitzat aquest dilluns al migdia i declarat sota control el mateix dilluns al vespre. Va ser l’epíleg a dos dies de treball incansable, acumulació d’esforços humans i materials i a una tasca molt ben coordinada pels diferents serveis d’emergència davant una tragèdia ambiental de gran magnitud.
A Santa Margarida de Montbui no es van cremar hectàrees del terme municipal, però l’afectació i el neguit va ser constant, des de les primeres hores del foc, tenint en compte la proximitat màxima amb els diferents municipis on es trobaven les flames i que la direcció de l’incendi sempre era en direcció est.
Des del mateix dissabte a la tarda la Policia Local de Montbui va treballar en coordinació amb la resta de cossos d’emergències per tal de facilitar l’accés a la C-37, una de les vies d’accés principal a l’incendi. Tant l’Alcalde Jesús Miguel Juárez com la resta de regidors de l’Equip de Govern, en coordinació amb la Policia Local i els serveis municipals, van constituir un gabinet de crisi per coordinar al detall les diferents accions de resposta davant aquesta emergència. Val a dir que des de l’Ajuntament montbuienc es van utilitzar les xarxes socials per informar al detall a la ciutadania de l’evolució de l’incendi.
48 hores d’infart
Des del mateix dissabte a la tarda, a partir de l’avís del foc, van començar dos dies seguits d’infart. El vent va desplaçar les flames ràpidament des de l’origen al municipi tarragoní de Les Piles, passant per terreny agrícola de Santa Coloma de Queralt i arribant a un municipi amb molt terreny forestal com Bellprat. El municipi més petit de l’Anoia va ser, de llarg el que va veure calcinades més hectàrees, 1.069. També es va cremar una granja en aquest municipi i el foc va arribar fins a l’emblemàtic Castell de Queralt, declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional.
Les darreres hores de dissabte l’incendi va avançar en sentit Santa Maria de Miralles, amb un treball incansable de més d’una cinquantena de dotacions dels Bombers, el suport fonamental dels mitjans aeris d’extinció, i la feina dels Agents Rurals, ADF’s, voluntaris, cossos d’emergència, Policies Locals i Mossos d’Esquadra que treballaven contra un incendi que tenia un front de més de més de 7 quilòmetres.
Amb el pas de les hores, amb el control d’altres incendis que hi havia en el territori català com el de Ventalló o el Montgrí, aquestes dotacions acabarien sent un centenar.
La magnitud de l’incendi va fer que s’activés el Centre de Comandament a Santa Coloma de Queralt, on va fer acte de presència el Conseller d’Interior Joan Ignasi Elena. Durant les primeres hores del foc es va fer una crida perquè els pagesos dels municipis més propers a l’incendi llauressin els camps per poder dificultar l’avanç de les flames.
A Montbui es treballava especialment en la coordinació amb la resta de cossos de seguretat, assegurant els accessos, garantint talls puntuals a la carretera C-37 i als camins que portaven fins a l’incendi. Des de la Prefectura de Policia, sota supervisió de l’Equip de Govern, es demanava suport logístic a la resta de policies locals de la Conca d’Òdena per realitzar una tasca fonamental com era el control d’accessos per assegurar una lluita eficaç contra les flames.
La matinada de dissabte a diumenge el foc seguia actiu, amb una feina feixuga però fonamental dels equips d’extinció terrestres, però amb una afectació molt important de terreny calcinat a Bellprat i, parcialment, a Santa Maria de Miralles.
Des de primera hora del diumenge es van incorporar a les tasques d’extinció 216 militars de la Unidad Militar de Emergencias (UME) procedents de Saragossa, amb maquinària especialitzada en treballar aprop del foc. També es van incrementar els mitjans aeris amb un helicòpter Cougar especial per al llançament d’aigua.
Explicació de la situació als veïns i veïnes durant la Missa al Saió
El diumenge al matí, coincidint amb la celebració de la missa commemorativa de la Festa Major del Saió, el regidor de Governació montbuienc Jordi Bòria explicava a les persones dels nuclis disseminats montbuiencs la situació del foc i les previsions, que indicaven possibles complicacions pel diumenge al vespre segons girés el vent. Bòria va recordar que el foc “estava a la riera de les Colomines” i que caldria veure la seva evolució, tot i que la previsió meteorològica “no era gens favorable”. També va explicar que “preventivament s’han desallotjat 42 persones, 28 joves i 14 monitors de la Casa de Colònies La Censada, que han estat desplaçats fins a Mont-aQua”.
La lluita contra el foc va continuar centrada en evitar que les flames saltessin la carena de la Serra de Miralles, en sentit nord-oest. Paral·lelament s’habilitaven espais assistencials (com l’Ateneu de Tous) per acollir temporalment a les persones dels masos i disseminats dels municipis afectats pel foc, amb una tasca fonamental de Creu Roja Anoia i de moltes persones voluntàries. També s’habilitava el pavelló Les Comes d’Igualada com a zona logística de descans per als efectius que lluitaven contra el foc.
Visita llampec del President de la Generalitat a Montbui
El diumenge al migdia el President de la Generalitat Pere Aragonès feia acte de presència al Centre de Comandament de l’incendi, on faria la valoració pública de la situació d’emergència que s’estava vivint. Pels volts de les dues del migdia, Aragonès s’adreçaria fins a Mont-aQua, per tal de veure com es trobaven els joves desallotjats. Aquesta visita llampec és la primera que realitza Aragonès al municipi montbuienc en qualitat de President. Allà va ser rebut per les autoritats montbuienques i va poder conèixer de primera mà les tasques assistencials i les decisions que s’havien pres de forma preventiva.
Hores crítiques
Les hores més crítiques del foc van correspondre al diumenge a la tarda, amb una reactivació de la intensitat de la marinada, que va empènyer el foc, molt actiu, en dues direccions ben diferenciades: una cap a Sant Martí de Tous i una altra en direcció est en direcció a la zona del Castell de Miralles. En aquells moments ja es superaven les 1.300 hectàrees totals d’afectació.
En plena expansió de l’incendi en direcció nord-oest, es va formar un espectacular pirocúmul. Aquest fenòmen es produeix pel fum transformat en núvol, que pot acabar generant fenòmens atmosfèrics severs com vents forts i tempestes que poden provocar nous focs.
Davant aquesta situació, els cossos d’emergència es van replegar, i el foc va guanyar terreny ràpidament (va cremar 200 hectàrees en poc més de mitja hora), obligant al desallotjament de diversos masos i urbanitzacions com l’Aubreda de Tous, i també al confinament dels nuclis de Sant Martí de Tous i de Santa Maria de Miralles. Van ser sens dubte els moments més crítics, però amb l’arribada de la nit, l’augment de la humitat i la disminució quasi total del vent, les coses van començar a millorar pels equips d’emergència.
Pluja beneïda
Després d’una segona nit de lluita constant contra les flames amb mitjans terrestres, el dilluns presentava una meteorologia favorable per combatre el foc. L’Alcalde montbuienc Jesús Miguel Juárez era informat a la primera reunió del CECOT, a Santa Coloma de Queralt, dels avenços aconseguits durant la nit, i, sobre tot de la possibilitat que la meteorologia ajudés a controlar l’incendi. I va ser així. Quan passaven pocs minuts de les vuit del matí van començar a descarregar xàfecs de pluja irregulars caiguts per tot el perímetre de l’incendi.
Va ser pluja beneïda, que començava a ajudar als equips d’extinció, que van realitzar una tasca incansable fins que, pels volts del migdia, es donava per estabilitzat l’incendi i les persones que encara estaven desallotjades van poder tornar als seus domicilis. Durant el matí de dilluns es va recuperar la normalitat a la zona més afectada per l’incendi, podent-se reobrir a la circulació fins a cinc carreteres, inclosa la C-37 en el terme municipal de Montbui.
Reunió de valoració del dispositiu policial
El mateix dilluns a la tarda, a la Prefectura de la Policia Local de Montbui, es va celebrar una reunió valorativa del dispositiu policial logístic.
Van participat a la trobada el Regidor de Governació montbuienc Jordi Bòria, el Sergent en Cap de la Policia Local José Andrés González, l'Inspector en Cap de la Policia Local d'Igualada Jordi Dalmases, l'Inspector en Cap de la Policia Local de Vilanova del Camí Marc Peña i el responsable de Protecció Civil Vilanova del Camí Manuel Espejo.
L’objectiu va ser agrair als cossos de proximitat que van col·laborar en la logística i el control d'accessos a la zona de l'incendi. Els cossos policials d’aquests municipis van treballar conjuntament per controlar les principals vies i accessos al foc i també van fer una tasca fonamental de suport als veïns i veïnes dels nuclis disseminats i masies.
La reunió va permetre conèixer també com seria el procés gradual de desmantellament del CECOT de comandament de l'incendi ubicat a Santa Coloma de Queralt. També es va valorar especialment la tasca de tots els cossos d'emergències, que van treballar de valent contra el foc.
El mateix dilluns al vespre es coneixia que els Bombers donaven per controlat l’incendi, que hauria afectat 1.657 hectàrees. D’aquestes, 1.272 són de vegetació forestal, 380 agrícoles i 5 de vegetació urbana.
L’incendi, amb una llargada total de 40 quilòmetres, hauria afectat 6 municipis; Bellprat (el més afectat, amb 1.069,5 hectàrees cremades), Sant Martí de Tous, Santa Maria de Miralles, Les Piles, Santa Coloma de Queralt i Pontils.
Durant la nit de dilluns a dimarts s’hi van quedar 25 dotacions terrestres amb 125 bombers. Aquesta feina es perllongarà al llarg de les pròximes hores, ja que no es descarta que amb un nou augment de la temperatura puguin tornar a aparèixer fumaroles.
D’altra banda, es recorda a la població que en el marc dels treballs d'extinció del foc durant les properes dues setmanes es podrien produir cremes controlades en algunes zones per part dels bomberscat.
Des de l'Ajuntament de Santa Margarida de Montbui es vol fer un agraïment públic a totes les persones i cossos que han contribuït a lluitar contra aquest incendi: Bombers, UME (exèrcit), Agents rurals, ADF's, Mossos, Guardia Civil, voluntaris, pagesos, entitats assistencials i cossos d'emergències.