En els propers dies, cada ajuntament del territori anunciarà les modificacions del seu calendari fiscal.
Els alcaldes i alcaldesses del territori confinat reclamen més testos de diagnòstics del Covid-19 i més material de protecció per a les residències de gent gran.
Creu Roja Anoia obre un segon magatzem de logística humanitària dins la zona de confinament, cedit per l’empresa Kon-tiki
L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, com a portaveu dels alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena, ha anunciat aquest matí que en els propers dies els ajuntaments del territori comunicaran l’ajornament de diversos d’impostos municipals. Segons ha informat Castells, en les comissions de crisi que es reuneixen diàriament, alcaldes i alcaldesses de la Conca han coincidit en la voluntat d’ajornar aquests tributs atesa la situació d’emergència sanitària i amb l’objectiu de pal·liar els efectes que aquesta té sobre la ciutadania a nivell econòmic.
Cada consistori compta amb el seu propi calendari fiscal. En aquest sentit, cada ajuntament informarà de les modificacions dels calendaris fiscals dels seus respectius municipis. Castells ha explicat que cada consistori detallarà com es desenvolupa aquest nou calendari fiscal en cada cas. Aquests impostos ajornats inclouen, entre d’altres, l’IBI, que segons Castells “segur que s’ajornarà en tots els casos i cada ajuntament de la Conca determinarà com i quan es produirà aquest ajornament”.
Per altra banda, els alcaldes i alcaldesses han volgut expressar, un cop més, la seva preocupació per la situació de les residències de gent gran de la Conca “que són un focus de vulnerabilitat molt gran, atesa la virulència amb què el virus afecta les persones grans”, ha comentat Castells. Els alcaldes i alcaldesses han recordat que el passat 21 de març, des dels consistoris de la Conca d’Òdena es va demanar al departament de Salut un pla de contingència per les residències del territori. Castells ha informat que els ajuntaments tenen constància que aquest pla s’està aplicant, però ha demanat disposar d’informació de primera mà en relació amb allò que s’ha fet i s’està fent per part del departament de Salut i el departament de Treball i Afers Socials, atès que la gestió d’aquests centres és una competència de la Generalitat de Catalunya.
En la mateixa línia, els alcaldes i alcaldesses han afirmat que “creiem que s’haurien d’incrementar els testos que s’estan fent tant per diagnosticar el personal com als usuaris de les residències, ja que pensem que a hores d’ara són insuficients”. Per això, Castells ha posat a disposició del departament de Salut i el departament de Treball i Afers Socials els testos que va rebre la Conca d’Òdena de part de la Diputació de Barcelona. “Necessitem tenir informació més completa de la situació de contagis a les residències”, ha insistit el batlle.
Alhora, l’alcalde ha reclamat a la Generalitat de Catalunya més equips de protecció individualitzada per al personal d’aquests equipaments. En aquest sentit, Castells ha exigit “l’arribada de més material per combatre amb seguretat aquest greu episodi en zones molt vulnerables” i ha estès aquesta petició a la ciutadania i a les empreses, explicant que fins ara han arribat moltes ofertes solidàries, però “necessitem que aquesta solidaritat es multipliqui”. Segons Castells, des dels consistoris els consta que hi ha residències de gent gran que només tenen material per a dos o tres dies.
Per altra banda, Enric Morist, coordinador de la Creu Roja Catalunya, ha actualitzat les tasques que l’entitat està duent a terme al territori confinat per atendre les persones de col·lectius més vulnerables. D’una banda, en relació a la donació de material educatiu i joguines per part d’Abacus, Morist ha explicat que la comissió social formada per personal tècnic dels diferents municipis i personal de la Creu Roja, ha establert que aquest material es distribuirà als infants de situació més vulnerable. Per detectar aquests infants, s’ha agafat de base els 150 nens i nenes que van rebre material en la passada campanya de joguines de la Creu Roja, identificats pels serveis socials. Alhora, però, es donarà la possibilitat que s’incorporin més famílies a aquesta donació a través dels Serveis Socials. Està previst que aquest material sigui distribuït la setmana que ve a través de voluntaris de la Creu Roja, que l’entregaran als diferents municipis. Les partides que no es poden distribuir a particulars es donaran a centres de dia i ludoteques.
Per altra banda, Morist també ha anunciat l’obertura d’un segon magatzem de logística humanitària dins la zona de confinament, que se suma al que ja tenia Creu Roja Anoia als Plans d’Arau (Pobla de Claramunt), on es reben productes provinents de grans donacions de tot Catalunya. El coordinador de Creu Roja Catalunya ha explicat que aquest magatzem s’ha quedat petit a causa de la situació d’emergència actual. En aquest sentit, ha explicat que “per la necessitat que tenim de seguir rebent grans donacions per distribuir entre les persones més vulnerables, necessitàvem urgentment ampliar la zona d’emmagatzematge logístic”. L’empresa Kon-tiki, a qui Morist ha enviat un agraïment, ha posat a disposició de Creu Roja tant la seva nau a l’aeròdrom d’Òdena com el seu personal per ajudar a rebre les noves donacions i preparar els productes per distribuir-lo a les persones vulnerables dels diferents municipis confinats. Aquesta nau entrarà en funcionament avui mateix, amb la recepció d’un tràiler de 25.000 kg d’aliments destinats a la zona de confinament. Es preveu que dimarts arribi un carregament similar.