Els alcaldes i alcaldesses de la Conca d'Òdena han valorat durant la compareixença informativa d'avui la publicació en el BOE del Real Decreto que permet que es garanteixin els drets laborals dels treballadors i treballadores de la Conca d'Òdena de sectors no essencials.
Els alcaldes i alcaldesses del territori han expressat preocupació per la situació de les llars de gent gran i pels equipaments sociosanitaris.
Les autoritats han fet una crida a la ciutadania a no relaxar-se i a mantenir les mesures de confinament domiciliari.
Els alcaldes i alcaldesses de la Conca d'Òdena han valorat durant la compareixença informativa d'avui la publicació en el BOE del Real Decreto que permet que es garanteixin els drets laborals dels treballadors i treballadores de la Conca d'Òdena de sectors no essencials, que van estar confinats des del 13 de març. Aquests treballadors i treballadores podran tenir el permís retribuït com a baixa laboral de forma retroactiva. En canvi, el Real Decreto no estableix el mateix pels treballadors i treballadores residents fora de la Conca d'Òdena i que no podien entrar a treballar a la Conca durant el confinament. Els alcades i alcadesses han lamentat que encara estigui pendent aquesta demanda del territori.
Els alcaldes i alcaldesses de la Conca d'Òdena han tornat a reclamar a la ciutadania disciplina i corresponsabilitat, i que cal continuar amb l'aïllament social. L'aixecament perimetral no pot suposar en cap cas un relaxament del confinament. Un relaxament podria acabar comportant un augment dels casos.
Durant la compareixença s'ha informat que s'han intensificat els controls policials. De divendres a dilluns es van van fer 41 denúncies, i ahir dimarts sis denúncies més. Els alcaldes i alcaldesses han recordat que "incomplir el confinament és molt greu, i una conducta que posa en risc a la resta de la comunitat i sobretot les persones dels col·lectius de risc”.
Les autoritats han reclamat la necessitat que es facin test massius a la ciutadania de la Conca d'Òdena. Han demanat que les administracions superiors tinguin la mirada fixada a la població de la Conca.
Els alcaldes i alcaldesses de la Conca d'Òdena han mostrat la seva preocupació per la greu situació dels equipaments residencials i sociosanitaris. Han reiterat la demanda feta a la Generalitat el passat 21 de març d'un pla de contingència per a aquests equipaments i han comentat que "necessitem molt més material, testos i personal".
L'alcaldessa de Vilanova del Camí, Noemí Trucharte, ha explicat la situació d'extrema gravetat que es viu a la residència Amavir. Aquesta residència comptabilitza a dia d'avui 35 defuncions, i hi ha cinc persones en estat greu. Trucharte ha recordat a la Generalitat que manquen recursos humans i materials.
Durant la compareixença, l'alcalde d'Igualada Marc Castells ha explicat que la setmana de l’1 al 7 d’abril del 2020 han mort a la Conca d’Òdena 50 persones; la mateixa setmana del 2019 en van ser 9. Aquestes dades venen dels serveis funeraris municipals i, com ha explicat Castells, les dades oficials “les ha de donar el Departament de Salut que és a qui li pertoca”. Tanmateix, ha deixat clar que no poden conèixer si totes les persones que han perdut la vida ho han fet amb la Covid-19. Per això, ha afegit que no saben si aquest increment de defuncions es deu a la malaltia, però “no cal ser un Einstein per veure que la diferència és molt gran i per tant són dades molt importants”. A més, ha deixat clar que “no s’hi inclouen les persones que han hagut de ser traslladades a un altre hospital i han perdut la vida fora del territori perquè els nostres serveis funeraris no han actuat”.