Els Alcaldes i Alcaldesses fan una valoració positiva de l’entrada de la Conca en la fase 1
Els ajuntaments impulsen una línia de microcrèdits per injectar liquidat als sectors del comerç, la restauració, els autònoms i les pimes
Els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena han valorat avui l’entrada dels set municipis en la Fase 1 del desconfinament. L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, com a portaveu, ha destacat en primer lloc que “és sens dubte una bona notícia, perquè vol dir que fins ara hem fet les coses bé. Però no podem oblidar que nosaltres hem estat en la fase -1, hem estat en un moment molt complicat, però gràcies a l’esforç i a la disciplina dels ciutadans hem aconseguit remetre aquest episodi. Malgrat tot, encara no ens han desconfinat i queden, encara, diverses fases per superar. Per tant, no val a badar”.
Les autoritats també han fet referència a l’obligatorietat d’usar mascaretes en espais tancats i ens espais oberts en què no es pugui garantir l’espai de seguretat i, en aquest sentit, han recordat que aquests dies s’ha procedit al repartiment de 14.000 mascaretes entre les persones majors de 65 anys que viuen als municipis de la Conca i han anunciat que properament se’n farà una segona remesa. També han agraït públicament la col·laboració dels voluntaris de Creu Roja Anoia i dels diferents ajuntaments, que dissabte al matí van ser al pavelló de Les Comes ensobrant aquesta primera remesa de mascaretes, que ha estat possible gràcies a la donació d’un empresari de casa nostra.
Entre les mesures que s’han establert des dels ajuntaments de cara a facilitar l’adaptació a la fase 1, l’alcalde d’Igualada ha destacat les facilitats que s’han donat als bars i restaurants per ampliar i adequar les terrasses. El balanç d’aquests primers dies és que l’adaptació dels espais ha estat correcta. Castells ha advertit, però, que “s’ha de complir estrictament la normativa i, per tant, els serveis d’inspecció dels respectius ajuntaments vetllaran perquè això sigui així”. Els alcaldes i alcaldesses també han fet una crida al comportament responsable de les persones que van a aquestes terrasses i han aprofitat per fer “una crida general al civisme”.
Pel que fa a les reunions i gestions que s’estan fent amb altres administracions, Marc Castells ha anunciat que demà tindran una trobada virtual amb la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, i també hi ha programada una reunió amb el delegat de l’estat al Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro. L’objectiu és estudiar mesures i projectes que ajudin a reactivar l’economia de la Conca d’Òdena.
Els alcaldes i alcaldesses també han insistit en un tema que els preocupa des del primer dia i han informat que han rebut queixes de la Unió Empresarial de l’Anoia i dels sindicats de la comarca sobre la qüestió encara no resolta de les baixes dels treballadors amb domicili fora de la Conca d’Òdena i que durant el confinament perimetral no van poder accedir als seus llocs de treball. Els ajuntaments consideren que es tracta d’una gran injustícia i han decidit sol·licitar una entrevista amb els responsables del Ministeri de Seguretat Social per trobar una solució ràpida i definitiva.
Mesures per a la reactivació econòmica La compareixença d’aquest dimecres també ha inclòs la participació dels regidors de Promoció Econòmica d’Igualada, Vilanova del Camí i Santa Margarida de Montbui; el regidor d’Òdena no hi ha pogut ser present per motius professionals. Jordi Marcé, Jordi Barón i Jordi Bòria han explicat conjuntament que des del primer moment elsregidors dels municipis afectats es van posar en contacte per afrontar conjuntament la problemàtica econòmica derivada del confinament. Marcé ha destacat que “busquem solucions comunes a problemes comuns” i ha posat com a exemple el proper llançament de ConcaComerç, una plataforma de serveis per al comerç i la restauració.
Jordi Barón ha anunciat una de les mesures que els ajuntaments impulsen conjuntament per activar la reactivació econòmica, especialment destinada als sectors de la restauració, el comerç, els autònoms i les pimes. Es tracta d’una línia de microcrèdits per injectar liquiditat, que es concediran amb un import màxim de 4.000 € per beneficiari, amb un 0% d’interès i que seran retornables en un període de tres anys, amb una carència fins al 2021. Els microcrèdits s’articularan sota la fórmula de subvencions reintegrables. Barón ha destacat que “garantim una injecció de capital important per a la Conca d’Òdena, d’uns 350.000€ aproximadament”.
Jordi Bòria, de la seva banda, ha explicat la campanya de suport al comerç, que en un primer moment es va centrar en el reconeixement als establiments que van estar oberts durant les tres setmanes de confinament perimetral. La campanya tenia el lema “ara més que mai, estem per tu” i anava acompanyada amb la imatge d’un cor verd. “Aquesta setmana, amb l’entrada en la fase 1, estem engegant la nova fase de la campanya, adreçada a tots els comerços que ja poden obrir. El lema és “ara més que mai, jo compro a casa”. Bòria ha afegit que “creiem que aquest missatge és molt important i que hi ha també un component emocional, perquè els ciutadans han pogut veure què seria una ciutat sense comerç”.