El BOE ha publicat una resolució a partir de la qual només es protegeix els drets laborals dels treballadors i treballadores de la Conca que es dediquen a serveis essencials
L’alcalde d’Igualada i la Consellera d’Empresa i coneixement, Àngels Chacón s’han mostrat decebuts amb aquesta resolució, que no inclou la gran majoria de realitats
Els consistoris de la Conca d’Òdena i entitats empresarials també han demanat la reobertura de l’oficina de Correus per tal que les empreses puguin rebre xecs i ‘pagarés’ i garantir la seva liquiditat
En la Disposició addicional 21 del BOE d’avui, titulada “Incapacitat temporal en situació excepcional de confinament total”, es detalla una nova normativa a través de la qual es protegeixen els drets laborals dels treballadors i treballadores a la Conca d’Òdena que treballen fora, només en el cas que aquests es dediquin a serveis essencials i no puguin fer teletreball. El fet que la mesura només inclogui a persones amb feines de serveis essencials, fa que es quedi a mig camí de les demandes que fa dies que expressen els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena per poder protegir a la gran majoria de la ciutadania.
Davant d’aquesta els alcaldes i alcaldesses de la Conca han expressat a través del portaveu dels alcaldes, l'igualadí Marc Castells, que “estem molt decebuts. Teníem l’esperança que avui es solucionaria una demanda que fem des del primer dia de confinament. Amb decepció aquest matí hem vist que a través d’aquesta resolució no s’ha resolt la situació de més de 10.000 persones de la Conca”. En aquest sentit, Castells ha demanat “una rectificació immediata” i ha explicat que així ho adreçaran a través de carta al Secretari d’Estat de Seguretat Social i a la Ministra de Treball.
L’alcalde d’Igualada ha informat, en nom dels alcaldes i alcaldesses de la Conca, ha afirmat que demanaran la incorporació de modificacions d’aquesta “Disposició addicional 21” “per resoldre el problema principal i real que trobem al nostre territori”. En primer lloc, es demanarà que la resolució inclogui, també, els treballadors i treballadores de serveis no essencials, que, segons Castells, són la gran majoria. La solució ha de ser aplicable tant aquells residents a la Conca amb feines fora del perímetre confinat, com els que es troben en la situació inversa, amb residència fora de la zona confinada i centres de treball dins. També es demanarà que la protecció dels drets laborals d’aquestes persones sigui retroactiva i s’apliqui des de les 00 h del dia 13 de març, quan va començar el confinament. Tal i com ha explicat Castells, els ajuntaments tenen constància de la situació de moltes persones que han cobrat el sou, només fins a 13 de març i que el 80% de les consultes que s’atenen són relacionades amb temes laborals.
L’alcalde d’Igualada ha explicat que es tracta d’una petició avalada per tots els agents socioeconòmics del territori, sindicats i patronals. Castells també ha afirmat que “com a ajuntaments estem disposats a fer els certificats que calgui, i estic segur que les empreses també. Ara necessitem l’aval de la jurisprudència que proporciona un Real Decret”. Castells ha remarcat que no es rendiran en aquesta exigència i ha demanat, un com més, eficàcia i eficiència a les administracions públiques. “Estem disposats a combatre amb totes les energies l’epidèmia i la crisi sanitaria. Estem disposats a treballar, mirant amb esperança un futur proper. El que ens han de permetre és que no haguem de gastar les nostres energies resolent aquests problemes laborals que són fàcilment resolubles si hi ha voluntat política” ha afegit.
Per la seva banda, la Consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que es troba confinada a la ciutat d’Igualada i ha participat amb Castells a la compareixença d’avui, ha afirmat que el Govern de la Generalitat s’afegeix a “aquesta profunda decepció” davant la resolució del BOE. Chacón ha afirmat que “anem tard i malament proposant les mesures que pertoquen”.
La consellera ha recordat que en la demanda de protecció de drets laborals a la Conca d’Òdena “obeeix a haver de resoldre una situació molt greu que pateixen més de 10.000 treballadores i treballadores”. A més, Chacón ha afirmat que el fet que la resolució deixi desprotegits els drets laborals de la gran majoria de persones comporta “una gran decepció i malestar que s’afegeix a altres mesures que fa temps que reclamem”.
En aquest sentit, Chacón ha reivindicat la protecció de les PIMEs, que segons ha afirmat són “els grans invisibles i els grans descuidats”. La consellera ha reclamat cuidar aquestes empreses amb “mesures reals que protegeixin el nostre teixit productiu i els negocis dels quals depenen milers de famílies”. De la mateixa manera, Chacón ha demanat ampliar la moratòria per protegir els 640.000 autònoms que hi ha a Catalunya.
Alhora, la consellera ha explicat que el decret de serveis essencials publicat diumenge a la nit, no contempla una situació que està passant Catalunya. Segons ha explicat Chacón, la conselleria ha rebut més de 1.000 ofertes d’empreses que volen diversificar la seva activitat per, així, poder col·laborar i ajudar en l’emergència sanitària. Aquest supòsit, no està contemplat al RD i, en aquest sentit, “segons el decret, aquestes empreses no han de treballar, però segons la realitat, sí que ho han de fer, fet que posa de manifest aquest desconeixement de la realitat".
Per altra banda, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells també ha explicat que des dels consistoris de la Conca d’Òdena i, amb el suport d’organitzacions empresarials com la Unió Empresarial d’Anoia, han demanat que s’obri l’oficina de Correus d’Igualada. Aquesta petició es deriva del fet que moltes empreses estan pendents de rebre xecs i ‘pagarés’ que els poden donar viabilitat a través de la recepció de liquiditat. Castells ha recordat que "de les empreses de la Conca en depenen moltes famílies i, per aquest motiu, hem de garantir que puguin funcionar el millor possible dins d’aquesta situació excepcional".
Els alcaldes i alcaldesses de la Conca també han volgut enviar avui un agraïment a “persones amb una tasca un punt invisible, però alhora transcendent i imprescindible, com són els treballadors i treballadores de botigues i comerços d’alimentació, gasolineres, estancs i farmàcies, gent que subministra serveis bàsics als nostres ciutadans”. També han enviat un agraïment al Col·legi de Metges de Barcelona que ha fet una donació de material per a l’Hospital, l’Atenció Primària i les residències de gent gran de la Conca d’Òdena.
Alhora, l’alcalde d'Igualada ha volgut fer constar que aquesta setmana també ha arribat material a la residència Pare Vilaseca, provinent del departament d’Afers Socials i Treball: 420 mascaretes FPP2, 252 màscares quirúrgiques, 84 bates, 200 guants i 21 ulleres. Castells ha agraït l’arribada d’aquest material però ha recordat que no es pot aturar l’enviament d’aquest material ja que la seva durada sol ser d’una setmana i, en aquest sentit, cal que segueixi arribant material per donar resposta a les necessitats de protecció dels treballadors sanitaris.