Els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena han fet balanç de les dades i actuacions que s’han donat aquest mes de març davant el greu episodi d’emergència sanitària.
De les 140 defuncions registrades aquest mes als quatre municipis confinats, 40 han estat de persones diagnosticades amb Covid-19.
L'Alcalde montbuienc Jesús Miguel Juárez reclama que arribin tan aviat com sigui possible els tests ràpids, i també va mostrar-se esperançat que el govern espanyol atengui les peticions del territori sobre la necessitat de tenir garantida la situació laboral de tots els treballadors i treballadores de la Conca d'Òdena afectats pel confinament.
Els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena han comparegut aquest matí per fer balanç de les dades i resumir les actuacions dutes a terme aquest mes de març en relació a la crisi del coronavirus.
Marc Castells, alcalde d’Igualada, ha agraït, en primer lloc, “la col·laboració extrema dels alcaldes i alcaldesses de la Conca i de tots els servidors públics, la coordinació i determinació dels quals ha permès mitigar l’impacte del coronavirus als nostres municipis. Allunyats de les discrepàncies polítiques ens uneix el bé cap als ciutadans i poder fer de la Conca d’Òdena un territori d’oportunitats en el futur”.
Els alcaldes i alcaldesses han volgut recordar, també, que “des que va començar el confinament fem compareixences diàries per informar sobre les novetats i actualitzacions d’aquesta situació d’emergència sanitària amb la màxima voluntat de transparència i vocació de servei, ja que la ciutadania té el dret de conèixer tot el què passa i tot el què es fa en aquest greu episodi”. En aquest sentit avui, els alcaldes i alcaldesses han fet un balanç general de la situació parlant dels diferents àmbits als que afecta aquest episodi: àmbit de salut, àmbit laboral i econòmic, àmbit social, àmbit de seguretat i àmbit de neteja i serveis municipals.
Els alcaldes i alcaldesses han afirmat que s’han dut a terme diverses iniciatives que van encaminades a aconseguir superar la crisi. L’alcalde d’Igualada, com a portaveu, ha afirmat que “les dades proporcionades avui ens porten a entendre la complexitat del que estem vivint”.
Àmbit de la salut
En l’àmbit de salut, els alcaldes i alcaldesses de la Conca han remarcat que la zona confinada registra les taxes de mortalitat més altes d’Europa. Aquests fets han provocat el confinament de la Conca, decisió que els alcaldes i alcaldesses de la zona han afirmat que consideren que va ser encertada. Segons ha explicat l’alcalde d’Igualada, tot indica que les víctimes actuals responen, en la majoria de casos, a persones infectades abans del confinament. En aquest sentit, els alcaldes i alcaldesses també han recordat que és conegut que no són els ajuntaments qui donen oficialment les dades de positius i difunts pel Covid-19, ja que aquesta potestat la té el Departament de Salut “i ha de seguir sent així”, ha afirmat.
Els alcaldes i alcaldesses han remarcat que la situació és molt greu. Segons han explicat Funerària Anoia ha registrat dades de defuncions “excepcionalment altes”. Han afirmat que no es pot determinar del cert quantes d’aquestes defuncions responen al coronavirus, perquè, segons han afirmat, la majoria de difunts no han pogut accedir al test. Tot i això, si es fa la comparativa amb la xifra d’anys anteriors, l’increment és molt important. Per tot això, els alcaldes i alcaldesses han volgut fer una fotografia de la situació amb voluntat de transparència i per tal de conscienciar la ciutadania de la gravetat de l’episodi i alertarla, sense alarmar-la. En aquest sentit, segons les dades proporcionades, el mes de març del 2019 es van registrar als quatre municipis confinats (Igualada, Santa Margarida de Montbuí, Vilanova del Camí i Òdena) 47 defuncions. La mitjana del mes de març dels darrers cinc anys és de 46 defuncions. Per contra, a 30 de març de 2020 (pendents d’actualitzar les dades que es registrin durant el dia d’avui), les persones mortes dels quatre municipis confinats registrades aquest mes sumen 140 defuncions. Aquestes dades indiquen un increment molt gran de les defuncions durant el mes de març respecte el mateix mes d’anys anteriors.
Segons ha informat Marc Castells, de les 140 defuncions registrades, 40 han estat diagnosticades amb Covid-19. Per tot plegat, els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena han tornat a demanar d’extremar la prudència a la ciutadania, han recordat que no hi ha col·lectius aliens al virus i que és responsabilitat de tothom extremar les mesures i cuidar els més vulnerables. Els alcaldes i alcaldesses també han volgut enviar un missatge de condol a totes les famílies que han perdut un ésser estimat. Per altra banda, han recalcat que en l’àmbit de salut també s’han aconseguit fites importants. Han pogut celebrar la reincorporació dels 85 sanitaris que havien estat aïllats, “una font d’energia molt important que ajudarà a tots els professionals del món de la sanitat que lluiten per combatre aquest episodi”. En la mateixa línia Castells ha recordat l’extubació del primer pacient que es va dur a terme fa uns dies i ha afirmat que la xifra d’altes també va creixent. D’altra banda, l’alcalde ha valorat l’habilitació del complex esportiu de Les Comes en hospital de campanya i de la residència sanitària de l’antiga Mutua Igualadina, equipaments que es posen a disposició del departament de Salut en cas que fossin necessaris. Pel que fa al material sanitari, els alcaldes i alcaldesses han tornat a criticar que l’arribada d’aquest és molt minsa. En aquest sentit, “els alcaldes i alcaldesses de la Conca seguim reclamant material de protecció pels professionals que estan a primera línia fent front a l’episodi de coronavirus tant a l’hospital, com als CAPs, al SEM i a les residències”. Igualment, un dia més Castells ha tornat a exigir l’arribada de testos ràpids per fer proves a tota la ciutadania de la conca, mesura que segons afirma “és l’única manera de remetre l’episodi tal i com aconsellen els epidemiòlegs”. En aquest sentit, els alcaldes i alcaldesses han remarcat que “ens mereixem que s’actuï de manera extraordinària en un lloc on, lamentablement, estan passant coses extraordinàries”.
Àmbit laboral i econòmic
En l’àmbit laboral i econòmic, els alcaldes i alcaldesses han remarcat que que porten "dies lluitant per tal que es respectin els drets dels treballadors i treballadores afectats pel confinament” i han afirmat que hi ha l’esperança que el Consell de Ministres aprovi avui una solució retroactiva des de l’inici del confinament de les 00 h del 13 de març.
Per altra banda, l’alcalde d’Igualada ha fet un repàs d’altres mesures i iniciatives engegades. Alhora que es segueix reclamant a l’Estat i la Generalitat ajuts per pal·liar els efectes negatius posteriors a la pandèmia sobre les empreses, a través de suports de patronals, cambres de comerç i associacions empresarials, també s’ha treballat des dels consistoris per fer propostes de possibles mesures excepcionals en matèria tributària i econòmica des dels ajuntaments complementaris als d’altres administracions. Per altra banda, des dels ajuntaments de la Conca “procurem que hi hagi iniciatives per no deixar ningú enrere”. En aquest sentit, els alcaldes i alcaldesses han explicat que s’ha activat el web “CONCA CONNECTADA”, una borsa de professionals, autònoms i PIMES del territori a través del qual s’estan generant diferents oportunitats de negoci.
Els ajuntaments del territori també han ajudat a la creació del projecte MALLA: a través de TIC Anoia i Disseny Igualada, un grup d’enginyers informàtics i dissenyadors que treballa en xarxa amb més de 40 voluntaris, ofereixen material imprès en 3D per a centres sanitaris i residència. A data d’avui s’han imprès 241 viseres, 40 obreportes i 3 prototips de respirador. Les autoritats també han explicat que s’està treballant en propostes de dinamització comercial com la campanya de comerç de proximitat i el centre comercial virtual, així com en esdeveniments de dinamització comercial conjuntament amb els 4 ajuntaments i 5 associacions de la Conca. A més a més, al mercat municipal d’Igualada s’ha implementat una prova pilot, que ha estat un èxit, de la inciativa “tho portem a casa”, un servei que podrà seguir actiu indefinidament. El servei es va iniciar el dia 24 i ja s’han realitzat 390 comandes i el web del mercat ha rebut més de 6.000 visites.
Àmbit social
Pel que fa a temes socials, en primer lloc l’alcalde d’Igualada ha estès un agraïment a la intensa feina dels treballadors i treballadores socials, educadores i educadors, administratius dels Ajuntaments de la Conca i voluntaris i treballadors d’entitats socials com la Creu Roja. “Gràcies a tots ells i elles que, com els professionals sanitaris, s’ocupen de la cura dels qui més ho necessiten” ha afirmat Castells. Segons les dades registrades, des de l’inici del confinament s’ha atès a 651 famílies als bancs d’aliments; s’ha fet seguiment a 1040 persones de col·lectius vulnerables a través de teleassistència; s’han reduït els Serveis d’Atenció Domiciliari en compliment de les mesures d’higiene i prevenció per protegir la salut dels usuaris, però es fa seguiment de tots els casos a través dels Serveis Socials. Per altra banda, des de cada municipi s’han entregat 998 targetes moneder de beques menjador consell Comarcal que provenen de la Generalitat. A Igualada s’han entregat i gestionat 109 targetes moneder a les famílies beneficiàries de beques menjador municipals provinents de la Diputació de Barcelona i del pressupost municipal. A més a més, també s’han entregat 81 targetes moneder a famílies de centres oberts i pel que fa a les escoles bressol es farà un pagament a 40 famílies d’Igualada. Els Serveis Socials Bàsics han estat sempre oberts i garantits amb un punt d’emergència presencial i atenció telefònica. A Igualada, també s’ha obert un alberg de peregrins per les persones sense llar. S’ha fet atenció i seguiment múltiple a persones grans soles, amb famílies amb infants en risc d’exclusió social i seguiments proactius dels expedients de cada referent social en coordinació amb altres agents de la xarxa. També s’ha mantingut el servei de traduccions i atenció a les persones migrades.
Àmbit de la Seguretat, Neteja i Serveis Municipals
Els alcaldes i alcaldesses han volgut agrair la tasca de les policies locals de la Conca d’Òdena on, segons ha afirmat “la gran majoria de la població està complint escrupolosament les mesures establertes de confinament i en aquest sentit reiterem el nostre agraïment”. Segons les dades proporcionades per la Policia Local, s’han obert centenars d’incidències que han portat a aixecar centenars d’actes i també s’han produït 5 detencions. Pel que a les tasques de neteja, s’han fet treballs ingents de desinfecció, de recollida de deixalles i de reciclatge. S’ha notat una reducció del 12% de la generació de residus de la fracció de resta a la Conca d’Òdena, i d’un 15% a Igualada, probablement per l’efecte de la disminució de l’activitat industrial i comercial que és més important a Igualada.
Per altra banda, a través de la Societat Municipal Mediambiental d’Igualada i els agents Rurals s’han fet desinfeccions dels carrers més transitats de la capital de l’Anoia i de la Conca d’Òdena i tots els ajuntaments han reforçat els seus serveis de neteja i desinfecció.
L'Alcalde montbuienc Jesús Miguel Juárez ha explicat durant la seva intervenció que "aquí no es tracta de fer política. L'important és anar tots de la mà, i ho estem fent bé". El batlle ha insistit en la importància "de disposar dels test ràpids. Necessitem que arribin aquests tests ràpids com més aviat millor". L'Alcalde també va mostrar-se esperançat que el govern espanyol atengui les peticions del territori sobre la necessitat de tenir garantida la situació laboral de tots els treballadors i treballadores de la Conca d'Òdena afectats pel confinament.