La mesura entrarà en vigor quan l’aprovi el Govern central i s’aplicaria als treballadors que tenen el domicili a Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui o Òdena i estiguin obligats a acudir al centre de treball i no puguin fer-ho pel confinament.
Els alcaldes i alcaldesses de la Conca agraeixen que des de la Generalitat de Catalunya s’hagi donat resposta a una demanda feta des del primer dia de confinament.
Avui a les 12 del migdia, els cossos de seguretat i d’emergències han dut a terme un merescudíssim homenatge al personal de l’Hospital d’Igualada i també als professionals d'atenció Primària. L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, en representació dels alcaldes de la Conca d'Òdena, els ha volgut enviar un agraïment per la iniciativa i ha afirmat que “des dels consistoris de la Conca d’Òdena ens afegim i fem extensiu aquest reconeixement també al personal d’assistència primària, uns professionals que també estan patint moltíssim i treballant moltíssim”.
La compareixença que diàriament ofereixen els alcaldes i alcaldesses de la Conca per donar compte sobre la situació d’emergència sanitària que estem vivint, avui ha tractat sobre un seguit de mesures que ja s’apliquen o que es començaran a aplicar immediatament. Aquestes mesures han de contribuir a fer més lleugera la situació a la població en general i molt especialment a la població més vulnerable.
En primer lloc, l’alcalde d’Igualada, com a portaveu dels Alcaldes de la Conca, ha informat que el govern de la Generalitat té a punt una resolució per a l’adopció de mesures que permetin considerar la situació de confinament com a situació assimilada a accident de treball exclusivament per a la prestació econòmica d’incapacitat temporal del sistema de Seguretat Social. La mesura s’aplicaria als treballadors per compte aliè i per compte propi que tenen el seu domicili a Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui o Òdena i que, en les circumstàncies actuals d’estat d’alarma estiguin obligats a acudir al seu centre de treball i no puguin fer-ho. Es tracta d’una mesura reclamada amb insistència pels alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena des que va començar el confinament. En aquest sentit, la resolució, signada amb data 22 de març per la consellera Alba Vergés i el conseller Miquel Buch, estableix que els treballadors per compte propi i aliè confinats a la Conca que no poden acudir a treballar als seus llocs de feina fora de la zona tindran baixa reconeguda des del passat dia 12.
La resolució explica que la finalitat del confinament és la protecció de la salut pública i que aquesta situació, vigent des del dia 12, s’ha de considerar com el suposat que determina el dret a la baixa. Segons ha informat Castells, la Generalitat espera l’autorització del Govern Central per poder publicar aquesta mesura al DOGC per tal de fer-la efectiva i entrar en vigor.
En aquest sentit, els alcaldes de la Conca esperen "que aquesta autorització arribi en breu i es pugui resoldre una qüestió que els alcaldes i alcaldesses de la Conca hem demanat des del primer dia de confinament”. De la mateixa manera, han volgut enviar un agraïment a la consellera Verges i al conseller Miquel Buch per donar resposta a aquesta demanda de la Conca.
Pel que fa a l’àmbit del compliment de les mesures de seguretat, Castells ha explicat que la Policia Local d'Igualada ha desplegat 30 DEC (dispositius estàtics de control) adreçats a persones i vehicles en nombroses vies de la ciutat. L’objectiu és comprovar que no s’incompleixen les restriccions establertes per l’Estat d’Alarma. Com a resultat, s’han aturat centenars de vehicles i s’ha interrogat a centenars de conductors sobre els motius dels seus desplaçament. A més, s’han identificat via SIP a unes 32 persones, s’han revisat diversos vehicles i s’han aixecat 12 actes per incompliment de les restriccions.
Per la seva banda, Enric Morist, coordinador de la Creu Roja Catalunya, ha explicat l’estat de l’aplicació les mesures socials impulsades des dels quatre ajuntaments de la zona confinada.
En primer lloc, s’ha assegurat la distribució de butà a les llars de famílies més vulnerables de la Conca. Això ha estat possible gràcies a una gestió per part de l'Ajuntament d'Igualada amb el distribuïdor de butà (Dibutaser). Aquest, s'ha compromès a fer repartiment a domicili a persones o famílies que es troben confinades per temes de salut, per la seva situació de risc, i no tenen xarxa social ni familiar a dins la Conca. El servei es pot demanar a través dels ajuntaments o directament a Creu Roja, que fa la gestió de les demandes amb l'empresa proveïdora.
Per altra banda, s’ha garantit el funcionament dels Bancs d’Aliments als quatre municipis a través d’una logística i operativa d’obertura de recursos coordinada per la Creu Roja que s’ampliaria en cas de detecció de noves necessitats. Morist ha demanat el respecte als horaris establerts així com les mesures de prevenció de contagi com ara el manteniment de distàncies de seguretat. En aquest sentit, només un membre de la unitat familiar podrà anar a la recollida d’aliments.
Pel que fa a les targetes moneder dels infants amb beca menjador, aquestes es reparteixen des de cada ajuntament, es poden fer servir en qualsevol establiment alimentari i tenen com a objectiu suplir l’àpat diari que tenien assegurat aquests alumnes a les seves escoles. Cada ajuntament coordinarà la distribució de targetes amb les famílies corresponents.
Finalment, pel que fa a la prestació de serveis essencials, actualment, i donada la situació d’excepcionalitat, des de cada ajuntament s’estan prestant a domicili només aquells que es consideren estrictament imprescindibles per la seva situació de vulnerabilitat social i de salut. També s'han incrementat el volum d’àpats a domicili per usuaris que assistien al centres de dies i ara han quedat confinats als domicilis i no tenen cap possibilitat de suport personal o familiar.
Pel que fa a altres demandes d’acompanyament, Morist ha explicat que moltes no es poden gestionar donada la limitació de recursos disponibles que ara es destinen a situacions molt vulnerables. De la mateixa manera, el coordinador de la Creu Roja ha demanat paciència i ha afirmat que “No deixarem sol a ningú en aquesta emergència”. Morist també ha volgut enviar un agraïment tant al personal sanitari com tot aquell personal treballant en l’àmbit social que, segons ha explicat “estan treballant incansablement per fer possible la gestió i aplicació de totes les mesures que acabem d’explicar i que són fruit de l’esforç conjunt i la coordinació dels quatre ajuntaments i de les entitats que hi col·laboren”.